söndag 31 juli 2016

Det här med regnkläder

Om en dryg vecka ska Sander börja på förskolan. Vi har fått plats på I ur och skur och då känns det viktigt att han har bra kläder så att han kan uppskatta utevistelsen.

Det här med regnkläder är dock svårt, framförallt ur giftsynpunkt. Galonkläder är ibland tillverkade av PVC som är den plastsort som helt bör undvikas, enligt både Kemikalieinspektionen och Naturskyddsföreningen. I PVC behöver man tillsätta mjukgörare och ofta används då ftalater som är ett starkt hormonstörande ämne. Skalkläder är alltid impregnerade med något för att de ska hållas vattentäta. Tyvärr används ofta PFC (flourkarboner), som har en negativ inverkan på både hälsa och miljö. Tack och lov är det många tillverkare som börjar fasa ut ämnet, så nu finns det alternativ.

Jag har spenderat mycket tid med att jämföra regnkläder och beslutade mig till sist för ett galonställ från Kappahl. Deras ställ är Öko tex-certifierade, vilket inte säger något om tillverkningen, men att slutprodukten inte innehåller gifter över utsatta gränsvärden. Dessutom har de fått bra betyg i vattentäthet. De är impregnerade med Bio Eco Finish som är ett bättre alternativ än PFC. Nackdelen med dem är att de tyvärr är väldigt könsnormativa. Kläderna finns i blått eller rosa.



Värre är det med vantar. Galonvantarna på Kappahl är inte Öko-tex och de är dessutom fodrade med polyesterfleece, vilket vi försöker fasa ut helt från vår garderob pga dess miljöskadliga effekt. Varje gång man tvättar polyesterfleece så släpper plagget ifrån sig mängder av små plastpartiklar som hamnar i våra vattendrag. Jag letar efter ett ofodrat par för att bygga på underifrån med vantar i ull. Jag vill såklart att vantarna är Öko-tex, men det verkar svårt tyvärr.

Gällande gummistövlar så bör man satsa på modeller i naturgummi om man vill minimera gifterna. Viking, CeLaVi och Tretorn är exempel på märken som är gjorda i naturgummi. Just nu har Sander ett par Viking som vi är nöjda med.

Min lilla vattenälskare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar